тренінг з кібербезпеки промислових систем керування

У Державному центрі кіберзахисту Держспецзв’язку було проведено новий тренінг для фахівців, що спеціалізуються на кіберзахисті промислових систем керування ОКІ.

Протягом триденного курсу учасники тренінгу мали змогу ознайомитися з основами кібербезпеки промислових систем керування, нормативно-правовими документами та стандартами в цій сфері, методами ідентифікації активів та управління ризиками, заходами кіберзахисту, методами виявлення та реагування на кіберінциденти тощо.

«Найбільшу загрозу кібератаки становлять тоді, коли вони націлені на об’єкти критичної інфраструктури, такі як енергопостачання, водопостачання, транспортні системи та об’єкти охорони здоров'я. Зупинка виробничих процесів може спричинити аварії, техногенні катастрофи, порушення роботи екстрених служб, що загрожує життю людей. Саме тому захист операційних технологічних систем таких об’єктів є критично важливим», - зазначив начальник Тренінгового кіберцентру ДЦКЗ Держспецзв’язку Артем Жилін.

Набуті теоретичні знання слухачі закріпили практичними вправами на тестовому стенді з кібербезпеки підприємств критичної інфраструктури енергетичного сектору. Це дало їм унікальну можливість опанувати налаштування засобів кіберзахисту промислових систем керування від передових світових компаній, таких як SEL (Schweitzer Engineering Laboratories, Inc.). 

«Учасники мали змогу побачити, як кіберзагрози можуть впливати на сфери інформаційних та операційних технологій. Розуміння правильної архітектури таких систем, методів та засобів захисту промислових систем керування нададуть можливість фахівцям на практиці підвищити рівень кіберзахисту критичної інфраструктури», - зазначила керівниця ДЦКЗ Держспецзв’язку Євгенія Наконечна.

Курс було розроблено з урахуванням Методичних рекомендацій щодо підвищення рівня кіберзахисту критичної інформаційної інфраструктури (наказ Адміністрації Держспецзв’язку від 06.10.2021 № 601 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо підвищення рівня кіберзахисту критичної інформаційної інфраструктури»).

За інформацією Держспецзв'язку