Загадковий злам Міністерства праці та соцзахисту РФ

29 листопада співрозмовник «Української правди» в силових структурах, власні джерела РБК-Україна, джерела LB.ua, джерела OBOZ.UA та джерела інших українських популярних видань практично одночасно «заспівали» про те, як українські хакери з угруповання Blackjack за допомогою кіберфахівців Служби безпеки України зламали сайт Міністерства праці та соцзахисту РФ та викачали понад 100 терабайт даних.

Цікаво, що на офіційному сайті Служби безпеки України про це ані слова. Телеграм канал Blackjack підтверджує злам, але не підтверджує допомогу кіберфахівців СБУ. 

Натомість, з допису Blackjack виходить, що саме хакери допомогли СБУ отримати дані про поранених у т.зв. «СВО», які потребують протезів після повернення, безробітних, а також досьє на зрадників з України.

Також у Blackjack кажуть про більше 50 терабайт викачаних та видалених даних замість «понад 100 терабайт викачаних даних», про які кажуть джерела, які забажали залишитись неназваними.

Про що можуть свідчити такі «нестиковки у свідченнях»? Можливо, рішення про «примазування» до досягнень хакерів приймалось швидко, не було часу пропрацювати всі деталі з тими ж кіберфахівцями СБУ. Бо в людей виникають питаннячка:

Хай там як, але слідом за ГУР, СБУ хоче (а може й не зовсім хоче) показати свої наступальні спроможності у кіберпросторі, що на фоні атаки на Держспецзв’язку лише посилює наше припущення про перерозподіл українського кіберпирога

Як пишуть самі про себе хакери Blackjack, вони – група хакерів, опозиційних до влади, що діє в Росії. Їх метод боротьби – це активний пошук дірок у мережах російських підприємств і державних установ.