Демонстрація наступальних кіберспроможностей: воєнна розвідка України здійснила кіберспецоперацію щодо «росавіації»

Головне управління розвідки Міністерства оборони України 23 листопада проінформувало, що внаслідок успішної складної спеціальної операції у кіберпросторі вдалось здобути великий обсяг закритих службових документів структурного підрозділу міністерства транспорту рф ― “фєдєрального аґєнтства воздушного транспорта” (“росавіація”).

Вказане відомство відповідає за безпеку польотів та фіксує всі надзвичайні випадки під час використання російської авіації.

Серед отриманих внаслідок зламу та проникнення у ворожі інформаційні системи даних ― перелік щодобових звітів “росавіациї” у масштабах всієї рф за понад півторарічний період.

Їхній аналіз свідчить ― сфера цивільної авіації терористичної росії перебуває на межі колапсу.

Деталі та висновки з аналізу отриманих документів читайте на сайті ГУР МО України.

А нас більше цікавить чому саме зараз ГУР МО опублікувало звіт про кібероперацію? 

Чи проводило ГУР МО раніше операції в кіберпросторі? Впевнені, що так і не одноразово. Кіберпростір – зручне середовище для отримання розвідувальної інформації про ворога. Тому чому публікація про кібероперацію ГУР МО з'явилася 23 листопада? Інформація про злам «росавіації» була також влітку 2023 року.

Вважаємо, що відповідь треба шукати з огляду на ситуацію в Держспецзв'язку. Тож, це «гра м'язами» одного силового відомства на фоні кризи в іншому відомстві, чи це щось більше?

Відновимо хронологію деяких подій:

14-15 листопада – керівник Офісу Президента Андрій Єрмак «отримує на горіхи» під час візиту в США. Логічно припустити, що після повернення під час «розбору польотів» поставлено задачу «швидко розібратися й показать результат».

20 листопада – НАБУ і САП викрили організовану групу у складі з керівництвом Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку), які заволоділи державними коштами на суму понад 62 млн грн.

21 листопада – реєструється доменне ім’я file-store.site, яке пізніше буде використане під час публікації ГУР МО.

22 листопада – в наздогін НАБУ «допилює» відосік про «Птіцу» та важкі пакунки з грішми в Держспецзв’язку. Затримка у 2 дні свідчить про дуже стислі строки.

23 листопада – виходить публікація «Воєнна розвідка України здійснила кіберспецоперацію щодо «росавіації» ― санкції прискорюють авіаколапс рф». В публікації є посилання на file-store.site, яке на момент написання цієї статті не працює. 

Припускаємо, що головне в публікації ГУР МО не «авіаколапс рф», а саме публічна демонстрація кіберспроможностей ГУР МО. Злив з «росавіації» був лише однією з «заготовок», яку вирішили дістати з шухляди й використати в більш крупній грі українського кібер-шмібер.

Станом на сьогодні бачимо, що кібермонстра Держспецзв’язку витискають. І якщо припущення є вірним, тоді слід чекати кроки інших кібергравців. Ласі шматки українського кібер-пирога довго чекати не будуть.