Перший в Україні Кваліфікаційний центр інформаційних технологій та кібербезпеки розпочав сертифікацію спеціалістів

20 червня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України відкрила перший Кваліфікаційний центр інформаційних технологій та кібербезпеки. 

Мета Кваліфікаційного центру - впровадження сучасної системи професійної сертифікації кіберспеціалістів, яка дозволить узгодити відповідність знань, навичок та компетенцій фахівців з кібербезпеки із нинішніми потребами ринку в Україні. 

«Наша мета – це формування спроможного, систематизованого та професійного ринку праці України в галузі кібербезпеки з урахуванням кращих світових практик. Ми дякуємо Агентству США з міжнародного розвитку за фінансову підтримку, яка дозволила придбати обладнання та програмне забезпечення для Кваліфікаційного центру», - зауважив заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій.

Уже зараз фахівці можуть підтвердити свої навички та компетенції у Кваліфікаційному центрі за двома новими професійними стандартами у сфері кібербезпеки  - “Розробник безпеки інформаційних систем” та “Адміністратор безпеки мережі та систем”. В подальших планах Кваліфікаційного центру ДержНДІ розширення акредитаційного переліку ще на 9 кваліфікацій. Серед них: "Аудитор системи менеджменту інформаційної безпеки", Фахівець з реагування на інциденти кібербезпеки" тощо.

«Відкриття Кваліфікаційного центру є кульмінацією допомоги та підтримки від Проєкту USAID Кібербезпека у розробленні та впровадженні Національної рамки професійних стандартів із кібербезпеки, яку реалізує Держспецзвʼязку. Зміцнюючи кадровий потенціал України у сфері кібербезпеки разом з партнерами, ми підвищуємо захист України у кіберпросторі» – зазначив керівник Проєкту USAID Кібербезпека Петро Матіяшек. 

«Кваліфікаційний центр сприятиме тому, аби фахівці державних установ та об’єктів критичної інфраструктури були кваліфіковані згідно з сучасними стандартами. Впевнений, що це значно підвищить нашу стійкість у майбутніх кібератаках на такі об’єкти. Хочу подякувати команді Держспецзв'язку за професійність, а також Агентству США з міжнародного розвитку за те, що завжди підтримуєте Україну на цьому шляху» – сказав народний депутат України Олександр Федієнко.

Нагадуємо, що нові професійні стандарти з кібербезпеки, які було розроблено за підтримки Проєкту USAID "Кібербезпека критично важливої інфраструктури України", містять опис необхідних навичок, знань та компетенцій, яких потребують фахівці з кібербезпеки на відповідних посадах. Водночас вони враховують кращі світові практики та досвід Cybersecurity Workforce Framework USA (NICE NIST 800-801) та Європейської рамки навичок з кібербезпеки (European Cybersecurity Skills Framework/ECSF ENISA).

За інформацією Держспецзв'язку