Піар замість доказів. Вчорашній день показав, як сторона обвинувачення буде діяти, щоб переконати всіх, ніби проти Держспецзв'язку і справді є якість «докази». В хід пішли «мультики» в соцмережах та фейки про криптовалюту.

Що за цією димовою завісою?

Ситуацію розуміє будь-хто, хто мав справи з IT-проектами. Державне підприємство замовило складну програмну платформу, яка дозволяє створювати і супроводжувати захищені електронні реєстри. Економить при цьому гроші. Працює в ці хвилини – як годинник.

Щоб це запрацювало, державне підприємство укладає контракти на створення та модернізацію інформаційної системи за закритою конкурентною процедурою. Це стандартний процес для такого роду задачі, бо не існує "коробкового" рішення для складних проектів.

Системні інтегратори під це замовлення створюють та модернізують інформаційну систему. Вони замовляють програмне забезпечення, доопрацьовують його, за потреби замовляють додаткові модулі, тестують, знову доопрацьовують, перевіряють на наявність незадекларованих функцій, будують комплексну систему захисту інформації. І головне: впроваджують цю систему.

Для такої роботи потрібна велика кількість різних спеціалістів, додаткових підрядників, експертів. Саме так в усьому світі розробляють інформаційні системи.

Цього часто не розуміли (або не хотіли розуміти) правоохоронці, і всі додаткові послуги намагалися назвати "збитками".

Чому деякі правоохоронці досі не навчились розрізняти програмне забезпечення і "інформаційну систему"? Відповідь проста: це розповсюджена схема тиску на ІТ. В багатьох колег, які приватно мені писали, відчуття дежавю. Чого вони не чекали – що ця схема "перекочує" в нові антикорупційні інституції.

Фактично, нас звинувачують в тому, що ми створили дієву платформу. Просто послуги системних інтеграторів (включаючи навіть зарплати та податки) назвали "збитками".

Картина сумна, безперечно. Під час розгляду справи по суті, в незалежному суді все стане на місце. А поки сторона обвинувачення додає піар-активностей. Вигадані криптогаманці і невідомо звідки отримані чати, з яких насправді нічого не зрозуміло без маніпулятивних "пояснень" піарників, які пишуть тексти до мультиків.

Дуже шкода часу, який піде на те, щоб димова завіса розійшлась і справа стала зрозумілою. Дуже шкода, що через це ми постали перед ризиками замороження міжнародної співпраці. Співпраці, яка є критичною для нашої безпеки та Перемоги.

Натисніть для збільшення:

Віктор Жора пояснив, що стоїть за "димовою завісою" у справі Держспецзв'язку

За інформацією Victor Zhora у Facebook

Читайте також

Заволодіння 62 млн грн при закупівлі програмного забезпечення: підозрюється керівництво Держспецзв’язку

Держспецзв’язку оприлюднила заяву щодо нібито заволодіння грошовими коштами під час закупівлі програмного забезпечення