У владі Амстердаму заборонили додатки, які так люблять українці

Місцева влада Амстердаму побоюється кібершпигунства через додатки Telegram, AliExpress, Pinduoduo, Temu, TikTok та деякі інші додатки, які заборонено встановлювати на робочі телефони їх держслужбовців. 

Про це йдеться в документі «Додаток 2. Огляд додатків, заборонених муніципалітетом Амстердама», який розміщено на сайті міської ради Амстердама та датований ще 25 квітня 2024 року, але лише кілька днів тому масово розлетівся у ЗМІ.

Цікаво, що деякі ЗМІ акцентували увагу саме на забороні Телеграму, але проігнорували інші цікаві додатки, які викладені в цьому документі й якими масово користуються українці.

До прикладу, Телеграм активно рекламується на офіційних сторінках органів державної влади:

Нижче наводимо переклад документу з сайту міської ради Амстердаму. Висновки пропонуємо читачу зробити самостійно.

* * * * *

Ці програми заборонені на ваших муніципальних пристроях

25 квітня 2024 р

Нижче ви знайдете список програм, які зараз заборонені муніципалітетом. Тож вам заборонено мати їх на телефоні, ноутбуці чи iPad. Тож видаліть їх з усіх муніципальних пристроїв у вашому домі. Дирекція цифрових засобів контролює, які програми встановлені на бізнес-частині пристроїв.

Ці додатки заборонені:

AliExpress

CapCut

ExpressVPN

FaceApp

Fastfire

FastSky

iGap

mobogram

Telegram

TikTok

WeChat

Lemon8

Pinduoduo

Temu

CamScanner

Shein

TurboVPN

UC Browser

SHAREit

Кібершпигунство

Заборонивши певні додатки, муніципалітет Амстердама слідом за центральним урядом заборонив додатки для власних державних службовців, оскільки вони походять із країн, які, за даними розвідувальної служби AIVD, займаються кібершпигунством. Є побоювання, що іноземні уряди можуть отримати доступ до даних користувачів через програми. Таким чином можуть бути викрадені документи, контакти, дані про місцезнаходження, фотографії тощо. Amsterdam зосереджується на часто використовуваних програмах, які насправді можуть становити ризик.

* * * * * *