«Meta» заявила про виявлення таємних операцій впливу, націлених на користувачів соціальних мереж

В останньому звіті щодо ворожих загроз (Adversarial Threat Report) компанія «Meta» заявила про виявлення чотирьох таємних операції впливу, націлених на користувачів соціальних мереж у Європі, США, країнах Кавказу та Близького Сходу. В операціях використовувались 340 облікових записів і сторінок Facebook, а також облікових записів Instagram. Понад 150 тис. дол. США були витрачені на рекламу в соціальних мережах.

Хоча Meta повідомляє, хто стоїть за цією діяльністю, кампанія впливу значною мірою запозичила відомі російські тактики, зокрема мережу сайтів-двійників «Doppelgänger».

Схеми проведення онлайн-компаній, пов’язаних із рф:

  • для публікації підроблених матеріалів різними мовами  рф за допомогою штучного інтелекту створює фіктивні вебсайти, ідентичні за виглядом і параметрами офіційним сайтам популярних ЗМІ, але з іншим доменним ім’ям;
  • використовуються підроблені облікові записи, зокрема, для публікації підроблених матеріалів у Facebook, Instagram, TikTok, Telegram, YouTube;
  • як сайти, так і облікові записи містять рекламу, що поширює посилання на свої вебсайти та домени перенаправлення.

Теми, за якими здійснювалися нещодавні онлайн-кампанії, пов’язані з рф: протести в Грузії проти закону «про іноагентів», де критикували протестувальників і підтримували правлячу партію «Грузинська мрія»; критика прем’єр-міністра Вірменії; конфлікт між Ізраїлем і ХАМАС (з акцентом на підтримку Палестини); підготовка до виборів у США; критика чинної влади Молдови (у контексті підготовки до президентських виборів); війна росії проти України.

Онлайн-кампанії проти України були спрямовані на зменшення підтримки України на Заході та дестабілізацію всередині країни.

Основна спроба, спрямована проти України, пов’язана зі створенням сторінки фіктивної організації – Центру захисту інформації. Цей кластер ділився розширеними текстовими дописами українською мовою про внутрішню політику, призов на військову службу, а також поширював заяви із критикою Президента України В. Зеленського та Уряду.

Публікувалися також матеріали польською мовою про українських мігрантів, у яких містилися «пропозиції» польській владі, щоб польські школи навчали учнів української мови, історії та літератури, а також допомогти українським біженцям комфортніше почуватися у Польщі.

Зусилля, спрямовані на ЄС і США, включали публікації англійською мовою, переважно про західну допомогу Україні та втрати на війні серед українських військовослужбовців.

Meta також повідомила, що припинила окрему таємну операцію у США зі створення фальшивої політичної групи «захисту інтересів справжніх консерваторів» у ключових для результатів президентських виборів штатах Пенсильванія та Мічиган.

За інформацією Служби зовнішньої розвідки України