Війна росії проти України: рік кібер-операцій. CERT-EU підготувала звіт до річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну

Ми стежили за кібераспектами війни росії проти України з січня 2022 року, коли конфлікт назрівав, і систематично аналізували пов’язані з конфліктом кібератаки, про які нам стало відомо. Ми спостерігали за глобальним кібернетичним ландшафтом, щоб передбачити, чи будуть кібероперації націлені на наших учасників, інституції, органи та агентства ЄС (EUIBA) або організації в Україні та країнах ЄС.

Ми створили окремий звіт, щоб продемонструвати цю роботу. Це наша спроба зробити крок назад від повсякденних подій, намагаючись пробитися крізь туман війни, щоб матеріалізувати ширшу картину. Картину, яка може допомогти нам побачити, як конфлікт сформував ландшафт кіберзагроз в Україні та інших країнах.

Ми не маємо інформації з перших рук про кібератаки в Україні, за винятком кількох EUIBA, які працюють в країні. Як наслідок, те, що ви тут прочитаєте, значною мірою залежить від повідомлень і перевірки інформації державними та приватними джерелами, які ми вважаємо надійними.

Для кожної кібератаки, яку ми описуємо в цьому продукті, ми аналізуємо контекст (час, цілі, вплив), віктимологію (цільові сектори, країни), основну тактику, методи та процедури і, якщо застосовно, атрибуцію, зроблену третіми сторонами.

Завантажити звіт

За інформацією CERT-EU