ЄС підтримує розвиток кіберзахисту в Україні

Європейський Союз сприятиме подальшій підтримці розвитку спроможності потенціалу державних органів у сфері цифрової трансформації України. Це стало можливим завдяки укладеному Меморандуму між Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку) та проєктом «EU4DigitalUA: розвиток потенціалу, комунікація та захист даних», який було підписано сьогодні у Києві. 

Положення Меморандуму дозволять державному органу проводити більш ефективну співпрацю на шляху до реалізації заходів «дорожньої карти» інтеграції до єдиного цифрового ринку ЄС. Окрім цього, в межах партнерства передбачений розвиток співпраці у взаємодії та наданні експертної підтримки в частині внесення змін до законодавства у сферах ІТ-закупівель та наданні довірчих послуг.

«Розроблення основних індикаторів імплементації до українського законодавства положень директив NIS, EU Cybersecurity Act, а також інших актів європейського законодавства у сфері кібербезпеки сприятиме зростанню захищеності мешканців України та вітчизняних підприємств від цифрових атак у кіберпросторі. Крім того, підписання Меморандуму дозволить розробити нові стандарти з урахуванням сучасних вимог до систем захисту інформації», ‒ прокоментував Перший заступник Голови Держспецзв’язку Дмитро Маковський.

Співпраця між Держспецзв’язку та експертами Європейського Союзу дозволить розвинути інституційну спроможність центральних органів виконавчої влади у сфері ідентифікації та захисту критичної інфраструктури. Також підписання Меморандуму закладає підґрунтя для розвитку людського потенціалу співробітників державної служби завдяки очікуваним тренінгам із підвищення професійних навичок; а також проведення заходів, що сприятимуть обміну досвідом, зокрема і з європейськими інституціями.


Довідкова інформація: 

Проєкт EU4DigitalUA є частиною підтримки, що надається Європейським Союзом Україні, та продовжує роботу проєкту EGOV4UKRAINE, реалізованого протягом 2016–2021 в межах Програми U-LEAD з Європою.

Маючи бюджет у 20,5 млн євро, EU4DigitalUA фокусується на подальшому розробленні інфраструктури цифрового уряду, електронних державних послугах, кібербезпеці та захисті даних.

Проєкт фінансується Європейським Союзом та спільно імплементується Академією електронного управління (eGA, Естонія) і Міжнародною та іберо-американською фундацією державного управління та політики (FIIAPP, Іспанія).

За інформацією Держспецзв'язку